Negociatat për kompensimin e TVSH-së për fermerët, Rrapaj: Po shkojmë në një përplasje tregtare

Duket se po shkon drejt zgjidhjes shqetësimi i blegtorëve dhe femerëve të cilët dolën në protesta masive pas uljes së vlerës së kompensimit të tatimit mbi vlerën e shtuar këtë vit nga 20 në 6%.

Grupi i punës i ngritur për këtë qëllim në Ministrinë e Bujqësisë ka propozuar një masë subvencionimi për prodhuesit e qumështit në 10 Lekë për litër, jo vetëm për qumështin e cilësisë së parë (i cili përfiton aktualisht), por për të gjitha kategoritë.

Kërkesa pritet të marrë miratimin e Ministrisë së Financave dhe Ekonomisë. Nëse edhe këtë herë nuk do të gjendet një zgjidhje, agropërpunuesit thonë se do të vazhdojnë bojkotin për të mos blerë më prodhime në tregun vendas.

Sipas kryetarit të Këshillit Agrobiznesit Shqiptar, Agim Rrapaj, përplasja po zhvendoset nga institucionale në një përplasje tregtare. Tashmë ata janë duke luftuar me importuesit e qumështit dhe nënprodukteve të tyre.

” Ne po shkojmë drejt një përplasje midis importuesve dhe prodhuesve vendas, ku me uljen e rimbursimit të TVSH- së fitues do të jenë importuesit.

Ai sqaron se edhe përjashtimi nga TVSH – ja për inputet në bujqësi nuk ka arritur të japë efekt në uljen e çmimeve të farave, fidanëve dhe plehrave kimikë, për shkak të stokut që kanë patur tregtarët, duke rrëzuar argumentimin e uljes së kostove për fermerët me këtë masë që ka bërë Ministria e Financave.

“Pavarësisht heqjes së TVSH-së nga inputet bujqësore
çmimet vazhdojnë të jenë të larta, pasi kompanitë kanë rezerva nga viti i kaluar dhe i kanë importuar me TVSH”,- sqaron Rrapaj.

Nëse situata nuk do të zgjidhet në datën 3 Prill, fermerë e blegtorë do të mblidhen në Lushnjë për të vazhduar protesta e nisura gjatë muajit të fundit.

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *