Ulja e rimbursimit për fermerët, KASH: Godet prodhimin vendas

Ulja e rimbursimit të TVSH-së për fermerët nga 20 % në 6%, kundërshtohet nga Këshilli i Agrobiznesit Shqiptar. Ata e cilësojnë të gabuar këtë vendim, që sipas tyre ndihmon importuesit dhe dëmton prodhimin vendas. Kryetari i KASH, Agim Rrapaj, i pyetur në lidhje me këtë vendim tha: “Rimbursimi i TVSH-së me 6% nuk do të funksionojë.

Së pari sepse është provuar, së dyti nuk ka asnjë interes fermeri i paformalizuar që të formalizohet për 6% dhe së treti ata që kanë investuar në grumbullim për të blerë produkte nga ato vendase nuk do ta bëjnë më pasi u ngelet 14%, një shifër e konsiderueshme që do të përfshihet në kosto. Sipas Z. Rrapaj kjo është një goditje për prodhimin vendas ku do të rritet importi dhe do të ulet eksporti. Ai vijoi:

“Paguesi i vërtetë i 6% është konsumatori, nuk është as prodhuesi dhe as grumbulluesi. Ky zinxhir ndërpritet tek grumbulluesi dhe tek eksportuesi, prodhuesit i jepet 6%, ndërsa eksportuesit dhe grumbulluesit i kërkohet 20%. Në këtë rast ai 14% nuk ka ku shkarkohet, do ia lërë prodhimin pa marrë fermerit dhe do e marr në eksport ose do ngarkojë koston e produktit me 14%. Ne si KASH i jemi drejtuar kryeministrit për rishikim, do t’u drejtohemi të gjitha instancave, në të kundërt do përballemi me pasoja të rënda, si rritja e kostos dhe mungesa e shitjeve të prodhimeve të fermerëve”.

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *