Çmimet e larta të fruta – perimeve në treg, Rrapaj: Ka ndikuar kostoja e lartë e prodhimit dhe mungesa e organizimit të fermerëve.

Prej më shumë se dy muaj qytetarët janë përballur me një rritje të produkteve bujqësore në tregje duke bërë që shpenzimet e tyre për frutat dhe perimet të jenë më të larta.

Sipas kryetarit të Këshillit të Agrobiznesit Shqiptar rritja e çnimeve ka ardhur si pasojë e rritjes së kostos së prodhimit dhe mungesës së organizimit të fermerëve.

Rrapaj: “Fermerët tanë e kanë të vështirë që të lidhin kontrata afatgjata me grumbulluesit dhe ata që shesin produkte. Fundi i vitit 2018 dhe fillimi i vitit 2019 ka ardhur me një mungesë pridhimi në treg. Çmimi në ekonominë e tregut përcaktohet nga kërkesa dhe oferta. Kostua e pridhimit vendas është e madhe. “

Ulja e rimbursimit të TVSH-së në 6% sipas kryetarit të KASH, do të sjellë pasoja serioze për fermerët. Ai u shpreh:

Rimbursimi me 6% nuk ka funksionuar as në qeverinë e mëparëshme, është e provuar. Grumbulluesit të cilët më parë ishin të interesuar për formalizimin e fermerit tashmë nuk janë më, pasi janë drejtuar drejt importit pasi ky 14%- sh u ngelet zbuluar.

Çmimet e ushqimeve në të gjithë botën janë rritur gjatë muajit Janar, nxitur nga rritja e çmimeve të produkteve bulmetore dhe vajrave bimore e sheqerit, sipas agjencisë së ushqimit të Kombeve të Bashkuara.
Organizata e Ushqimit dhe Bujqësisë (FAO), tregoi në indeksin e çmimit të ushqimit, që mat ndryshimet mujore për një shportë të drithërave, produkteve bulmetore, mishit dhe sheqerit, se ka pasur një rritje në 164.8 pikë, nga 161.8 që rezultoi në Dhjetor. Indeksi i produkteve bulmetore u rrit me 7.2% nga Dhjetori.

Sipas Organizatës, furnizimet e limituara të eksportit nga Europa, shkaktuar nga kërkesa e fortë e brendshme, ka sjellë këtë rritje. Indeksi i vajrave bimorë u rrit me 4.3% nga muaji i kaluar , ndërsa indeksi i çmimit të drithërave pati rritje me 1.3%. Çmimet e mishit në të gjithë botën kanë mbetur gjerësisht të pandryshuara. Organizata rriti projeksionet për prodhimin botëror të drithërave për 2018-ën në 2.611 milionë ton.

“Rritja e projeksioneve është lidhur kryesisht nga rritjet në Europë, ku moti përfitues ka ngritur perspektivën e të korrave”- deklaroi FAO.

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *